Een constructievloer is een vloer die al het gewicht van de ruimte moet dragen. Denk hierbij aan de draagmuren, afwerkvloer en de materialen die op de vloer komen. Op deze pagina vertellen wij u alles over een constructievloer van beton.
Voordelen betonnen constructievloer
Er zijn tal van voordelen voor een betonnen constructievloer. Hieronder hebben wij ze op een rijtje gezet:
- Een constructievloer van beton is erg sterk. Beton is namelijk keihard en kan het gewicht wat hierop komt dragen
- Meerdere lagen in één keer aanbrengen, hierdoor is het voordeliger
- Kort droogproces
- Stoere en industriële uitstraling
Hierboven gaven we aan dat we meerdere lagen in één keer aanbrengen. Dit houdt in dat we de constructievloer, dekvloer en afwerkvloer in een keer storten. Dit betekent dat er minder arbeidsgangen nodig zijn, waardoor het voordeliger is om dit te laten uitvoeren.
Dikte betonnen constructievloer en afwerkvloer
Voor een betonnen constructievloer en afwerkvloer in één hanteren we een dikte (afhankelijk van het gebruiksdoel) van tussen de 15 en 20cm. Zo is de vloer constructief sterk genoeg om al het gewicht wat erop komt te dragen. De dikte van 20cm is minimaal, we kunnen de vloer eventueel ook dikker storten. Dit doen we als er bijvoorbeeld zware belasting op de vloer komt. Met een constructeur kunt u de uiteindelijke dikte berekenen.
Opbouw betonnen constructievloer en afwerkvloer in één
De opbouw van een betonnen constructievloer ziet er als volgt uit:
- We starten vanaf een goed verdicht zandbed
- Vervolgens brengen we een laag isolatie (10cm) aan om optrekkende kou te weren
- Langs de randen bevestigen we een foamband om te zorgen dat de vloer los van de wanden ligt
- Daarna brengen we een folie aan op de isolatie
- Op de folie brengen we afstandshouders aan voor de wapening
- Hier brengen we de dan de wapeningsnetten op aan
- Het beton storten we vervolgens over de wapeningsnetten heen
- Als dit genoeg uitgehard is, starten we met het vlinderen van het beton
Waarom vlinderen?
Het vlinderen, ook wel polieren of monolithisch afwerken genoemd, van een vloer zorgt ervoor dat constructievloer een gladde toplaag krijgt. Een gladde toplaag zorgt ervoor dat de vloer stofvrij en niet ruw is.
Tijdens het vlinderen strooien we ook de gewenste kleur in de toplaag van de betonvloer. De reden dat we dit tijdens het vlinderen doen is omdat de kleur zo echt in de toplaag verwerkt kan worden. De kleur is bij een constructievloer in bijvoorbeeld een magazijn wat minder belangrijk. Maar is de constructievloer voor bijvoorbeeld een restaurant of showroom? Dan is de kleur vaak wel van belang. Wat betreft de kleur zijn er diverse grijstinten mogelijk.
Afwerking van de betonvloer
Als een betonvloer gestort en gevlinderd is, dan is deze voor ongeveer 85% beschermd. Wilt u dit verhogen? Dan raden we aan om de betonvloer te impregneren of coaten.
Interesse in een constructievloer van beton?
Benieuwd naar de mogelijkheden voor een beetonvloer in uw ruimte? Neem dan gerust contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden voor uw ruimte.
Contact opnemen